Za čínskou oponou -nie všetko v Číne vidno na prvý pohľad. Ženy v Hongkongu sú zmesou európskeho a čínskeho. Vyrastajú zo svojich čínskych koreňov,ale sú tvarované všetkými tými úžasnými myšlienkami čo prišli z Európy. Euročíňanky.

Píše sa rok 1964 a Linda belošské dievča zo zámoria s európskymi koreňmi prichádza do kungfu školy Malého draka kungfu herca Bruce Leeho, aby sa od neho učila bojové umenia. Nezostane však len pri bojových umeniach a medzi Brucom a Lindou rozkvitne láska, obaja sa do seba zamilujú a vytvoria manželský pár. Oliva spoza oceánu je zaštepená do ázijského podpníka, krásna Linda sa pre mnohých Číňanov stane na nejaký čas súčasťou Hongkongu a Čínskej kultúry. Na pár rokov je z nej Hongkongčanka.

“Hongkong je zaujímavé miesto, kde sa za posledných sto rokov zmiešala čínska kultúra s európskou. Výsledkom je vzájomná zmes zvykov a tradícií toho najlepšieho z oboch – hongkongská kultúra. “

Hongkongská herečka a modelka s čínsko nemeckými koreňmi Angelababy (Angelababy)

Napriek tomu, že sa nachádzame na úplnom juhu Číny nenájdeme tu v miestnych ženách také typické vlastnosti ako by sme čakali vzhľadom ku geografickej polohe. Žiadne pre juh Číny tak typické maznanie hlasom sa tu medzi ženami nekoná.

Zmes Európy a Číny si človek v Hongkongu všimne už aj v reštauračnom menu. Otvoríte nápojový lístok a prekvapiť vás môže napríklad nápoj, ktorý je zmesou coca coly so zmrzlinou. Keď sa nad touto kombináciou zamýšľam, tak v tom vidím čínsku tradíciu veci spájať, miešať a kombinovať. Použité ingrediencie sú však čisto západné. Prístup zostal čínsky.

Podobne je to aj v živote Hongkongských žien. Stále sú to Číňanky, avšak sú úplne iné ako ženy z iných častí Číny. Hongkongské ženy sa nespoliehajú v živote primárne na svoje ženské zbrane, ktorými ich obdarila príroda, ale podobne ako ich európske kolegyne, hľadajú svoj životný prístav a oporu svojho života vo svojej práci. V Hongkongu je veľmi vysoké percento miestnych žien žijúcich bez rodiny a detí, avšak žijú životy finančne dobre zabezpečených žien žijúcich na vysokom štandarde.

O Hongkongských ženách sa hovorí, že sú veľmi praktické, rozvíjajú svoje zamestnanie a kariéru. Dbajú na to, aby boli silné a samostatné aj ekonomicky. Je len logické, že pri každodennom úsilí o prežitie a ekonomickú nezávislosť sa z ich vonkajšieho ženského prejavu vytratili typicky jemné ženské prejavy a ženské emócie nahradila triezvosť úsudku a chladná myseľ. Nie náhodou sa Hongkongské ženy v Číne často prirovnávajú synonymami “silná žena”, “sebavedomá žena”.

Napriek tomu, že do svojho života Hongkongské ženy prijali európsku rovnosť s mužmi a vyzbrojili sa silným európskym ženským sebavedomím, stále nosia vysoké podpätky a top moderné ženské značkové módne výstrelky. Na perách majú stále ten krásny ženský úsmev a z očí im stále žiari pozývajúca tajomná nepoznanosť ženskej duše. Stále sú to krásne ženské bytosti, avšak iné ako ich ženské kolegyne z iných častí Číny.

(Autor je sinológ, článok je fikciou autora, avšak autor nepopiera, že pri návšteve mesta Hongkong a skúmaní čínskej kultúry nájdete v článku veľké množstvo paralel s realitou. Tento článok je súčasťou série článkov o čínskych veľkomestách: ZA ČÍNSKOU OPONOU – nie všetko v Číne vidno na prvý pohľad. .)